Το να «σκίζετε» το χαρτί περιτυλίγματος το πρωί των Χριστουγέννων είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που ανυπομονούν τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά. Προσθέτει λάμψη στα δώρα σας και κέφι.  Τι γίνεται όμως αφού τα ανοίξουμε;

Ποια είναι η προέλευση του χαρτιού συσκευασίας δώρου;

Η χρήση του χαρτιού περιτυλίγματος τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά στην αρχαία Κίνα , όπου το χαρτί εφευρέθηκε τον 2ο αιώνα π.Χ. Τα χρηματικά δώρα ήταν τυλιγμένα με χαρτί που σχημάτιζε έναν φάκελο γνωστό ως chih pao . Τα τυλιγμένα δώρα μοιράστηκαν από το κινεζικό δικαστήριο σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Αυξημένη χρήση χαρτιού περιτυλίγματος κατά την περίοδο των Χριστουγέννων

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ζήτηση χαρτιού περιτυλίγματος αυξάνεται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Όμως το μεγαλύτερο μέρος του χαρτιού περιτυλίγματος δεν ανακυκλώνεται και μεγάλο μέρος του καταλήγει σε χωματερές . Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, υπολογίστηκε ότι οι Βρετανοί πέταξαν το ισοδύναμο των 108 εκατομμυρίων κυλίνδρων χαρτιού περιτυλίγματος μετά το τέλος των Χριστουγέννων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες παράγονται επιπλέον πέντε εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων , τέσσερα εκατομμύρια από τα οποία είναι χαρτί περιτυλίγματος και σακούλες για ψώνια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι καταναλωτές χρησιμοποιούν περίπου 227.000 μίλια χαρτιού περιτυλίγματος κάθε χρόνο και θα βάλουν αυτό που ισοδυναμεί με 108 εκατομμύρια ρολά χαρτιού περιτυλίγματος στα σκουπίδια. Υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 δέντρα κόβονται κάθε χρόνο για να παραχθεί αρκετό χαρτί περιτυλίγματος.

Η χαμηλή ποσόστωση ανακύκλωσης φαίνεται σχεδόν σαν κάτι που έχει ξεπεραστεί. Εάν όλα τα απορρίμματα χαρτιού περιτυλίγματος ανακυκλώνονταν, θα μπορούσαν να απαιτούν 70% λιγότερη ενέργεια από την παραγωγή τους από πρώτες ύλες. Μόνο ένας τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού θα εξοικονομούσε 17 δέντρα, 18,7 τετραγωνικά πόδια χώρου υγειονομικής ταφής και 4.000 κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας. Λοιπόν, τι είναι αυτό που μας εμποδίζει να ανακυκλώσουμε περισσότερο χαρτί περιτυλίγματος;

Το χαρτί περιτυλίγματος δεν είναι μόνο χαρτί

Το γυαλιστερό και επικαλυμμένο με γκλίτερ χαρτί είναι ιδιαίτερα κακό. Δεν μπορεί να ανακυκλωθεί και δεν είναι τίποτα άλλο από μικροπλαστικά . Η λάμψη μολύνει τους ωκεανούς. Οι ίνες που βρίσκονται σε φθηνότερους τύπους χαρτιού περιτυλίγματος δεν είναι αρκετά ισχυρές για ανακύκλωση. Το χαρτί περιτυλίγματος είναι συχνά βαμμένο και πλαστικοποιημένο και μπορεί επίσης να περιέχει πρόσθετα χωρίς χαρτί, όπως χρυσό και ασήμι χρωματισμό, γκλίτερ και πλαστικά. Έπειτα, υπάρχει το πρόσθετο ζήτημα της κολλητικής ταινίας, η οποία εξακολουθεί να συνδέεται συχνά με το χαρτί όταν πετιέται. Η υγειονομική ταφή ή ακόμα και η αποτέφρωση είναι συχνά οι μόνες επιλογές για να απαλλαγούμε από τα απόβλητα.

Αλλά ίσως αυτό είναι ένα ζήτημα γενεών. Θυμάστε όταν η γιαγιά σας φύλαγε το χαρτί περιτυλίγματος και τους φιόγκους; Με περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα και περισσότερα προϊόντα να γίνονται εύκολα αναλώσιμα, έχουμε γίνει μια κοινωνία που πετάει. Ωστόσο, πολλοί προσπαθούν να περιορίσουν τα απορρίμματα χαρτιού περιτυλίγματος κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Πράσινες συμβουλές για δώρα

Το «πράσινο δώρο» είναι μια εναλλακτική λύση στη χρήση παραδοσιακού χαρτιού περιτυλίγματος. Είναι μια αναδυόμενη τάση που στοχεύει να μειώσει τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της, καθώς και να εξοικονομήσει χρήματα για προσωπικούς προϋπολογισμούς από τη διαδικασία δώρου. Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν να συμβάλουν στην ποσότητα των απορριμμάτων που δημιουργείται είτε ξετυλίγοντας τα δώρα με προσοχή, ώστε να επαναχρησιμοποιήσουν το χαρτί, χρησιμοποιώντας παλιές εφημερίδες (όπως παλιά). ή χρησιμοποιώντας διακοσμημένες υφασμάτινες τσάντες δώρου που μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές. Και τα δύο αποτελούν μέρος της τάσης των πράσινων δώρων που ενθαρρύνει την ανακύκλωση.

Ας σκεφτούμε λοιπόν το καλό όλου του κόσμου κι ας κάνουμε την αγαπημένη μας γιορτή πιο βιώσιμη!