Η 22η Απριλίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Ως εκ τούτου η φετινή Μεγάλη Παρασκευή συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα της Γης 2021, η οποία γιορτάζεται σήμερα όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε τέτοια ημέρα. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης 2022 συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network), εορτάζεται σε περισσότερες από 193 χώρες κάθε χρόνο και μάλιστα τη γιορτάζουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι.

Βασικός στόχος και σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης είναι η κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση πολιτών, κυβερνήσεων, επιχειρήσεων, για έναν καθαρό και πιο υγιή πλανήτη. Με αυτό τον τρόπο οι άνθρωποι στέλνουν το δικό τους μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους συνανθρώπους τους ότι η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι αναγκαία, καθώς το μέλλον της Γης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον της ανθρωπότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Παγκόσμια Ημέρα της Γης 2022 έχει ως φετινό θέμα την επένδυση στον πλανήτη Γη. Οι ιθύνοντες που «κρύβονται» πίσω από την πρωτοβουλία αναφέρουν πως θα πρέπει να δράσουμε, να καινοτομήσουμε και να εφαρμόσουμε τα αναγκαία βήματα με θάρρος, προκειμένου να αφήσουμε ένα θετικό αντίκτυπο στο μέλλον της Γης. Επιπλέον, υπογραμμίζουν την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον χτίζοντας και διατηρώντας ένα υγιές περιβάλλον για τα παιδιά μας.

Πώς προέκυψε η Παγκόσμια Ημέρα της Γης;

Εμπνευστής του θεσμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εκδηλώσεις έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο. Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου 2009 ως «Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης» την 22η Απριλίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Ο.Η.Ε. η Παγκόσμια Ημέρα της Γης έχει «δρόμο μπροστά της», αφού έχει προγραμματιστεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου τουλάχιστον μέχρι το 2025.

Παγκόσμια Ημέρα της Γης 2022: Σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γη Η αλήθεια είναι πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γη δεν είναι λίγα, ενώ η καθημερινή αδιαφορία προς αυτά αποτελεί από μόνη της ένα γιγάντιο ζήτημα και ένα τεράστιο πρόβλημα. Ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον:

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Η τρύπα του όζοντος
Η ατμοσφαιρική ρύπανση
Η ρύπανση των υδάτων
Η καταστροφή των δασών
Τα απόβλητα
Η μείωση της βιοποικιλόητητας
Τα απειλούμενα προς εξαφάνιση είδη
Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
Η όξινη βροχή
Το φωτοχημικό νέφος
Η παγκόσμια θέρμανση
Η κλιματική αλλαγή
Η πλανητική σκίαση