Φράουλα! Έφτασε η εποχή που μπορούμε να απολαύσουμε αυτό το μικρό κόκκινο και λαχταριστό φρούτο που μας προσφέρει πλούσια θρεπτικά συστατικά.

Μπορεί τις φράουλες να τις βρίσκουμε όλο το χρόνο, ωστόσο η κορύφωση της παραγωγής τους είναι από τον Απρίλη μέχρι τον Ιούλιο.  Υπάρχουν περισσότερες από 600 ποικιλίες φράουλας, κάθε μια από τις οποίες διαφέρει σε γεύση, μέγεθος και υφή.

Η φράουλα μας προσφέρει βιταμίνες Β & C, και σημαντικές ποσότητες μαγγανίου, καλίου, σιδήρου και φυτικών ινών. Σημαντικό να σημειώσουμε είναι ότι τα 100 γρ. φράουλες περιέχουν λιγότερες από 30 θερμίδες!

Τα οφέλη της Φράουλας για την υγεία μας

Η φράουλα έχει αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και καρδιοτονωτικές ιδιότητες, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε φαινόλες οι οποίες είναι και αυτές που της δίνουν το κόκκινο χρώμα. Επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, ενώ περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ουσίες γνωστές για την δράση τους στην όραση.

Οφέλη στην Καρδία:
Κυρίως οι φράουλες αποδείχτηκαν ως η καλύτερη πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, που σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε εθνικό επίπεδο από διάφορες χώρες. Σε μια μελέτη που ερευνηθήκαν 66 διαφορετικά φρούτα που καταναλώνονται από τους Ιρανούς, οι φράουλες αναδείχθηκαν ως η καλύτερη πηγή φρούτου σε βιταμίνη C, και μάλιστα παρείχε περισσότερο από δύο φορές περισσότερη βιταμίνη C από ότι ο μέσος όρος των φρούτων που μελετήθηκαν.

Οφέλη στο σάκχαρο του αίματος:
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα είναι η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φράουλας και ζάχαρης στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η φράουλα μέσα από μελέτες βοηθά στην μείωση του σακχάρου μέσα από τις πολυφαινόλες που περιέχονται στις φράουλες. Η ουσία αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Ένας ιδιαίτερο είδος πολυφαινόλης στις φράουλες, η ελλαγιταννίνη, θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για αυτήν τη ρύθμιση του σακχάρου

Πως να διαλέξουμε καλές Φράουλες

Οι φράουλες είναι πολύ ευαίσθητες σαν φρούτο και θα πρέπει να αγοραστούν λίγες ημέρες πριν από την κατανάλωση. Προσέξτε να είναι καθαρές, ομοιόμορφες, με λαμπερό κόκκινο χρώμα, απολαυστικό άρωμα και πράσινα φυλλαράκια στην κορυφή του κοτσανιού. Προτιμήστε αυτές που έχουν φυσιολογικό μέγεθος και όχι τις πολύ μεγάλες, καθώς αυτές πιθανότατα γεμάτες με καρκινογόνα φυτοφάρμακα. Χρειάζονται ιδιαίτερα σχολαστικό πλύσιμο, διότι πολλές φορές παρεπιδημούν και διάφοροι μικροοργανισμοί. Οι μεσαίες φράουλες είναι συχνά πιο γευστικές από εκείνες που είναι υπερβολικά μεγάλες.

Πως αποθηκεύονται οι φράουλες:

Οι φράουλες πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο σε πλαστικό σκεύος με τρυπημένο όμως το κάλυμμα, ώστε να περιορίζεται ο κρύος αέρας.
Ακόμα και εάν οι φράουλες που αγοράσατε είναι βιολογικές, θέλουν πολύ καλό πλύσιμο, επειδή η πορώδης τροχοειδής επιφάνεια, συγκρατεί τη σκόνη.
Εάν είναι συμβατικές, ένας λόγος παραπάνω, αφού για τον παραπάνω λόγω, εγκλωβίζουν στην επιφάνεια τους τα φυτοφάρμακα που έχουν ψεκαστεί.